AIKIDO KLUB "MUSUBI"

TAKEMUSU AIKIDO ASSOCIATION CROATIA

Dan Japana 2018.

U sklopu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske, ovogodišnji Dan Japana održan je u muzeju Mimara pod temom „Uživajmo u japanskoj kulturi!“.

 

Život u Japanu predstaviljen je kroz izložbu u pet cjelina kao što su duhovnost, dekoracije i estetika i sl. A pratitelji Facebook stranice veleposlanstva mogli su sudjelovati u tomboli i osvojiti japanske predmete.


Ispred samog muzeja oržao se prikaz japanskih borilačkih vještina poput juda, kenda, karatea i ostalih klubova te naravno i aikida koji su predstavljali zagrebački klubovi AK Izvor, AK Musubi i AK Aikikai Grič.


Osim toga, predstavili su se i članovi origami, igo, bonsai udruga, a održano je i predavanje o japanskom jeziku. Iz Japana se pridružio i glazbeni ansambl koji je svirao na japanskim zvonima, zatim predstavnik Japanske nacionalne turističke organizacije koji je predstavio turističke privlačnosti Japana, demonstrirali smo ceremoniju čaja, ikebanu, yukate i japansku kuhinju, a posjetitelji su mogli kušati i sake.


Ove godine je po prvi put predstavljen i bon ples. Nakon što su demonstratori objasnili kako se ples pleše, velik broj Hrvata pridružio se u plesovima Tanko-bushi i Tokyo-ondo.

Interes ove godine je nadmašio sva dosadašnja očekivanja.