AIKIDO KLUB "MUSUBI"

TAKEMUSU AIKIDO ASSOCIATION CROATIA

Stigla najmlađa Musubijevka

Na blagdan Svih svetih je na svijet stigla curica po imenu Vita, najmlađa Musubijevka, kćer voditelja Aikido kluba Musubi Predraga Jukića. Vrijedno radi na svom kiai-u te ju uskoro očekujemo na tatamijima...

Ostatak Musubi familije su iznenadili i razveselili svog Senseia sa prekrasnim darom, buketom cvijeća i čestitkom :)

乾杯!

 

Dan Japana 2018.

U sklopu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske, ovogodišnji Dan Japana održan je u muzeju Mimara pod temom „Uživajmo u japanskoj kulturi!“.

 

Život u Japanu predstaviljen je kroz izložbu u pet cjelina kao što su duhovnost, dekoracije i estetika i sl. A pratitelji Facebook stranice veleposlanstva mogli su sudjelovati u tomboli i osvojiti japanske predmete.


Ispred samog muzeja oržao se prikaz japanskih borilačkih vještina poput juda, kenda, karatea i ostalih klubova te naravno i aikida koji su predstavljali zagrebački klubovi AK Izvor, AK Musubi i AK Aikikai Grič.


Osim toga, predstavili su se i članovi origami, igo, bonsai udruga, a održano je i predavanje o japanskom jeziku. Iz Japana se pridružio i glazbeni ansambl koji je svirao na japanskim zvonima, zatim predstavnik Japanske nacionalne turističke organizacije koji je predstavio turističke privlačnosti Japana, demonstrirali smo ceremoniju čaja, ikebanu, yukate i japansku kuhinju, a posjetitelji su mogli kušati i sake.


Ove godine je po prvi put predstavljen i bon ples. Nakon što su demonstratori objasnili kako se ples pleše, velik broj Hrvata pridružio se u plesovima Tanko-bushi i Tokyo-ondo.

Interes ove godine je nadmašio sva dosadašnja očekivanja.

 

Početak nove sezone treninga i prvi ovosezonski Yudansha trening

Kako je započela škola, tako smo i mi vrijedno krenuli u novu sezonu s treninzima za djecu i odrasle. Kroz tri treninga tjedno krenuli smo sistematski obrađivati gradivo tehnika i vježbi potrebnih za što bolje i brže savladavanje aikido tai jutsu (goloruke tehnike) i buki waza (vježbe s oružjem) programa.

 


Naravno kao i uvijek otvoreni smo za sve zainteresirane i nove polaznike, dok stariji članovi utvrđuju već poznato gradivo i nastavljaju dalje sa novim i još izazovnijim gradivom.

 

 


Također smo u Aikido klubu Izvor imali prilike prisustvovati na Yudansha treningu tj. treningu za naprednije učenike i crne pojaseve gdje je uvijek izvrsna prilika utvrditi gradivo i naučiti nešto novo prolazeći kroz napredne i zahtjevne dinamične tehnike.

 

Završetak sezone dječje grupe i ispiti za pojaseve

 
Završetkom školske godine završila je još i jedna sezona treninga za osnovnoškolski uzrast. Kao i uvijek, kraj sezone obilježili smo polaganjem za viši pojas na koje je pristupilo dvanaest Musubijavaca između 6 i 13 godina starosti.
 
 
 
Organizirano je dva termina polaganja tako da svi kandidati imaju priliku prisustvovati te se na polaganju, ovisno o stupnju polaganja, imalo prilike vidjeti prikaz ispitnog programa tj. zagrijavanja i razgibavanja, osnovnih stavova i kretnji, padova, osnovnih vježbi i taijutsu tehnika te vježbi s drvenom katanom bokkenom i štapom.
Svih dvanaest polagača su pokazali zavidno znanje na ponos svojih roditelja i trenera. Čestitamo im!
Na jesen će zajedno sa novom školskom godinom započeti i nova sezona njihovih treninga. Do tada im želimo puno odmora i veselja preko ljeta!

 

Tjedan udruga, Zagreb 2018.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, potaknut inicijativom i uvijek velikim odazivom različitih udruga koje djeluju na području Grada Zagrebaorganizirao manifestaciju Tjedan udruga koja je trajala od utorka 05. do četvrtka 07. lipnja. Ove godine je ta manifestacija postala punoljetna pošto se održala po 18. put na već tradicionalnoj lokaciji - Zrinjevcu.
Cilj ove akcije je upoznavanje šire javnosti s radom udruga, programima koji se provode te s članovima udruga, a tjedan je otvorio zagrebački gradonačenik Milan Bandić.


Tako je i Aikido klub Musubi sada već po treći put sudjelovao na toj manifestaciji i na svome štandu svima zainteresiranima prezentirao djelovanja i aktivnosti kluba, te iskoristio priliku da predstavi i rad nacionalnog saveza, Hrvatskog Aikido Saveza i aikido općenito.

 

Međugeneracijski trening 2018

I ove godine smo organizirali zajednički trening dječje grupe i odrasle grupe na kojem su mali i veliki Musubijevci imali priliku izmjeniti svoja iskustva, dojmove i znanja.


Pošto se bliži kraj školse godine i završni ispit za više pojaseve dječje grupe, iskoristili smo priliku da stariji članovi pomognu svojim mlađim kolegama u ponavljanju i utvrđivanju gradiva potrebnog za ispit.


Također je ovo bila prilika da dječja grupa vidi kako to izgleda kada veliki Musubijevci lete zrakom, rade velike padove i komplicirane tehnike.

Pohvale nekolicini malih Musubijevaca koji su se odvažili prisustvovati i sudjelovati u tom kasnom terminu na treningu zajedno s velikima te pokazali srce, volju i veselje treniranja koji su bili primjer i nadahnuće svima.

 

Toutain Sensei, Zagreb 2018.

U organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza održan je Međunarodni aikido susret koji je vodio svjetski poznati Daniel Toutain Sensei, bliski učenik legendarnog Morihiro Saito Senseia.
Seminaru su prisustvovali aikidoke iz svih djelova Hrvatske te iz Slovenije, BiH, Njemačke, Srbije i Rumunjske.


Ovo je bio deseti dolazak Toutain Senseia u Zagreb koji kao i uvijek bio oduševljen gradom, ljudima i običajima te hvalio napredak hrvatskih aikidoka i predanost radu.
Ovaj put se Sensei osvrnuo na osnove te je seminar posvetio ponavljanju bazičnih vježbi i tehnika s velikim fokusom na bitne detalje i kako riješavati uobičajene probleme s kojim se susrećemo vježbajući.


Toutain Senseia je također na seminaru popratila i njegova supruga Sonia koja se pobrinula za polaznike susreta tako da ih je uputila u osnove Ashtanga yoge i na taj način radila na fleksibilnosti i vitalnosti.

 

Uskršnji Special Keiko


I ove godine smo se družili na Specijalnom Uskršnjem Treningu gdje su se u malo drugačijem ozračju na tatamijima našli Musubijevci svih grupa.
Kao i svake godine oko Uskrsa organiziramo trening i druženje povodom blagdana i komemoracje smrti Osnivača aikida Moriheia Ueshibe (26.04.) gdje se prisjećamo povijesti i korijena aikida te važnosti očuvanja tradicije.


Ove godine je naglasak bio na očuvanju duha i tehnike aikida kakva se radila za vrijeme Osnivačeva života te prisjećanje na tehničke korjene aikida tj. na Daito ryu aikijujutsu.
Naravno uz usmenu predaju (kuden) i tehnički dio Specijalnog treninga, iskoristili smo kratko priliku da se podružimo na tatamijima (i van njih) uz japanski mochi (rižini kolačići), vasabi grickalice, kolačiće sreće i ostalo...

 

Završetak školovanja za prve trenere aikida u Hrvatskoj

Zagreb, 12. ožujka 2018. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) je u suradnji s Hrvatskim aikido savezom završila izobrazbu prvog naraštaja trener(ic)a aikida, započetu u svibnju prošle godine.
Od ukupno 22 upisana kandidata, njih 21 (20 muškaraca i jedna žena) uspješno je položilo sve ispite i steklo javnu ispravu Uvjerenje o osposobljenosti za trener(ic)e aikida.


Promocija novih trenera i trenerice aikida održana je u subotu, 10. ožujka 2018. godine, na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu u okviru Međunarodnog aikido susreta. Uz polaznike edukacije, promociji su nazočili i japanski veleposlanik u RH, Njegova Ekselencija Keiji Takiguchi, predsjednik upravnog odbora HOA-e, ujedno i predsjednik Hrvatskog aikido saveza Tonči Tadić te ravnatelj HOA-e Saša Ceraj.


U desetomjesečnoj edukaciji i s odličnim uspjehom, zvanje trenera aikida zaslužili su i trojica trenera iz Aikido kluba Musubi; Davor Karlović, Rade Sikirić i Musubi Dojo-cho Predrag Jukić.
Čestitamo! おめでとうございます!

 

Nova Musubijevka s crnim pojasom

10. ožujka na seminaru Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza, članica Aikido kluba Musubi Maria Grbavac poznatija kao Mia pristupila je polaganju za Aikido Aikikai shodan - crni pojas 1. Dan ispred Tehničke komisije HAS-a.


Mia i Sensei Predrag Jukić

Nakon odličnog prikaza znanja i vještine, Mia je uspješno položila 1. Dan. Svi zaslužni za njen prikaz znanja i vještine mogu biti ponosni pokazanim znanjem i umijećem, a Aikido klub Musubi sretan da ima takvu aikidoku u svojim redovima.

Čestitamo! おめでとうございます!

 

HAS Zagreb 2018.

10. ožujka u dvorani za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta u Zagrebu održan je godišnji sportski susret Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza, promocija novih trenera i trenerice aikida te polaganja za Aikido Aikikai dan stupnjeve (crni pojasevi).

Seminar su otvorili veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Keiji Takiguchi, predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić, ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Ceraj i predsjednik Tehničke komisije Ivan Zafranović Sensei.


predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić, Nj.E. Keiji Takiguchi i ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Ceraj

Nakon službenog otvorenja svečano su uručene uvjerenja o završenom osposobljavanju za trenere aikida te Aikido Aikikai diplome iz Japana.

Nakon dodjele započeo je tehnički dio susreta koji su vodili članovi Tehničke komisije, predstavnici četiri linije (mentora) unutar svjetske Aikido organizacije Aikikai; Ivan Zafranović 5. Dan, Robert Malić 5. Dan, Robert Gorički 4. Dan i Jakša Alfirević 4. Dan.


Tehnička komisija, predsjednik HAS-a i svečani gosti

Događaju je prisustvovalo više od stotine aikidoka iz oficialnih hrvatskih Aikikai klubova te gostiji iz Slovenije i BiH. U dobroj atmosferi i prijateljskom duhu, aikidoke su imale priliku isprobati mnoštvo različitih tehnika i sakupiti mnoga nova znanja koja su velikodušno dijelili instruktori Tehničke komisije.

 
Tehnička komisija

 

Nakon 3 sata interesantnih treninga održavala su se službena polaganja za Dan stupnjeve (crni pojasevi) ispred Tehničke komisije koju su činili Ivan Zafranović 5. Dan, Robert Malić 5. Dan, Robert Gorički 4. Dan i Jakša Alfirević 4. Dan.

Ispitima je pristupilo 9 aikidoka iz raznih klubova i svi su uspješno položili. Čestitamo im! おめでとうございます!

 

Priznanje HAS-a

Aikido klub Musubi je dobio priznanje od strane Hrvatskog Aikido Saveza kojim se potvrđuje punopravno članstvo u savezu te samim time i unutar Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Svjetske Aikido Federacije i samog Aikikai Hombu dojoa kao krovne Aikido organizacije.Time je dano priznanje kvaliteti i ozbiljnosti rada unutar AK Musubi koji već 14 godina radi na širenju i unaprijeđenju aikida u Hrvatskoj i šire. 

 

Novi prostor

Započeli smo treninge u 2018-oj u malo izmjenjenom okruženju. Kako je dvorana u kojoj smo proveli zadnjih 7 godina u radovima i tamo se do daljnjega nisu mogli organizirati treninzi, snašli smo se i prabacili u obližnje dvorane Sportvizije i prijateljskog kluba.

Također smo morali i termine prilagoditi novim lokacijama, a sve izmjene se mogu naći ovdje.

 

Lokacijom smo ostali u neposrednoj blizini, ali smo povečali broj sati treninga i nakon duge zimske pauze smo presretni da smo punom parom nastavili s kvalitetninim treninzima :) 

 

 

ARHIVU NOVOSTI MOŽETE NAĆI OVDJE