AIKIDO KLUB "MUSUBI"

TAKEMUSU AIKIDO ASSOCIATION CROATIA

Međugeneracijski trening 2019.

Tradicionalno se jednom godišnje na treningu zajedno nađu Musubijevci dječje i odrasle grupe. Tako se i ove godine nekolicina malih Musubijevaca odvažilo uhvatiti u koštac sa odraslim i veeeelikim Musubijevcima.

Na uvijek smiješnom i veselom treningu su članovi odrasle grupe pomagali malima u savladavanju njihovog programa za skorašnje polaganje, dok su mali pomagali velikima u radu na nježnosti i mekoći u izvođenju tehnika. 

 

Uskršnji special keiko 2019.

Kao i svake godine u ovo Uskršnje doba održavamo specijalni Uskršnji trening na kojem se obilježava godišnjica smrti Osnivača aikida O Senseia Morihei Ueshibe.


Na tom treningu se prisjećamo života Osnivača i razvoja njegove tehnike kroz Daito ryu aikijujutsu. Također naglasak stavljamo na tradiciju i etiketu u aikidu koja je danas često stavljena na margine, a bez kojih aikido gubi onaj istinski duh i ideju.

 

HAS Zagreb 2019.

23.03. je u organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza u Zagrebu održan godišnji Međunarodni aikido susret Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza kojeg su vodili članovi Tehničke komisije Ivan Zafranović Sensei 5. dan Aikikai, Robert Malić Sensei 5. dan Aikikai, Predrag Jukić Sensei 5. dan Aikikai, Jakša Alfirević Sensei 4. dan Aikikai i Robert Gorički Sensei 4. dan Aikikai.


Japanski poslanik i predsjednik HAS-a Tonči Tadić (gore), 
članovi Tehničke komisije (dole)

Susret se odvijao u dvorani za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta i otvorili su ga poslanik veleposlanstva Japana te predsjednik HAS-a Tonči Tadić. Prisustvovalo je više od 70 aikidoka iz svih dijelova Hrvatske, a posjetili su nas i gosti iz BiH te Slovenije.


Sudionici susreta

Prvi dio susreta je svaki od članova komisije imao svojih pola sata za prikaz i kratku poduku aikido tehnika, dok su drugi dio susreta vodili Zafranović Sensei i Jukić Sensei te se radio napredniji program namjenjen samo za naprednije kyu stupnjeve i crne pojaseve.


Tehnička komisija u akciji

Nakon više od 3 i pol sata treninga i kratke pauze, održala su se polaganja za dan stupnjeve koja su ocjenjivala i nadzirala Tehnička komisija. Čestitamo svim kandidatima na uspješno položenim dan stupnjevima čime su još ojačali aikido u Hrvatskoj. 

Nakon maratonskog druženja na tatamijima u dvorani Kineziološkog fakulteta, druženje među predstavnicima aikido klubova članova HAS-a se nastavilo do kasno u noć na Skupštini HAS-a te na ugodnoj zajedničkoj večeri nakon toga. 

 

Posjet vrtiću

Bilo nam je veliko zadovoljstvo i čast na poziv odgajateljica i kineziologa prezentirati aikido u DV Jarun. Tako su Musubi dojo-cho Predrag Jukić Sensei uz pomoć svog sina Luke i uz nazočnost odgajateljica i kineziologa, unutar sat vremena pričali o aikidu te pokazivali vježbe i tehnike.

Tako je vrtićka sportska grupa uzrasta od 3 do 5 godina najprije slušala kratko predavanje o aikidu te su se nakon zagrijavanja i razgibavanja okušali u izvedbi osnovnih aikido kretnji i padova. U prekrasno živoj i veseloj atmosferi, mladi sportaši su s oduševljenjem pratili svaku riječ i svaki pokret, slušali svaku uputu i junački radili padove na strunjačama koje su bile pripremljene. Za kraj su vježbali kiai uzvik uz pokret "rezanja" rukom (shomen uchi). Bio je to najglasniji kiai ikad!

Na kraju su nas nagradili pljeskom i prekrasnom galerijom crteža koja je drugi dan osvanula na hodnicima vrtića.

 

 

20 godina Iwama Ryu Hrvatska


Prošlo je nebrojeno putovanja, seminara, treninga i pustolovina od kako su se 1999. godine Ivan Zafranović i Predrag Jukić susreli s aikidom kakvog su dugo tražili i koji im je u potpunosti oblikovao ostatak života - Iwama ryu tj. tradicionalni aikido.

Tako smo 13.siječnja u dvorani za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta u prekrasnoj atmosferi i okruženi brojnim prijateljima proslavili ovu veliku godišnjicu. Proslavu su naravno vodili Ivan Zafranović Sensei i Predrag Jukić Sensei, te uz pomoć predsjednika Hrvatskog Aikido Saveza Tončija Tadića i prijatelja uzvanika iz drugih vještina napravili jedan gala događaj; interesantan, poučan i zabavan za sve posjetitelje i sudionike. 
Kroz tri sata druženja koliko je proslava trajala, najprije se imalo prilike provježbati aikido tehnike s naglaskom na pedagogiju i specifičnosti tradicionalnog aikida.


Ivan Zafranović Sensei

 


Predrag Jukić Sensei


Zatim su slijedili prikazi borilačkih vještina i aikido stilova kolega i prijatelja koji su nas podržavali i s kojima je ostvarena uspješna i lijepa suradnja svih ovih godina. Svojim sudjelovanjem i prikazom su događanje uveličali i počastili Zlatko Majhen Sensei i Neven Kopčalić Sensei iz Genbukana, Robert Krog Sensei s prikazom iaido-a te članovi Tehničke komisije HAS-a Robert Gorički Sensei, Robert Malić Sensei i Jakša Alfirević Sensei. Puno Vam hvala te hvala Dean Rostohar Senseiju na podršci!


Zadnji dio proslave je bio i najslađi. Uz opušteno druženje na tatamijima, dvije torte su planule u trenu.


Uz brojne posjetioce, na tatamijima je bilo više od 80 sudionika koji su još jednom potvrdili snagu i kvalitetu dosadašnjeg rada Iwama Ryu Hrvatske. Hvala svima koji su sudjelovali i prisustvovali, a naročito veliko hvala svima koji su nas došli podržati iz drugih zemalja!


Čestitke svima koji su zaslužni za dosadašnje rezultate i napredak. Nastavljamo dalje u razvoju Iwama obitelji te se vidimo na brojnim treninzima i svetkovinama koje tek slijede u godinama ispred nas! がんばってください!

 

 

Pregled 2018. u Musubiju

Bila je ovo godina koja je ispitivala od kakvog smo materijala. Puna izazova i promjena, pokazala je da smo uporni, vrijedni i žilavi.
Uz redovite, sistematski organizirane treninge i polaganja za kyu stupnjeve, imali smo još mnoštvo različitih događanja, pa evo kratki pregled što se zbivalo u 2018.:

- Započeli smo godinu turbulentno, na cesti... Naime preko noći smo ostali bez dvorane u kojoj su krenuli građevinski radovi bez ikakve najave i upozorenja.
- Privremeno nas je udomio Karate klub Hrvatski Dragovoljac te smo se također udomaćili u dvorani Sportvizije gdje smo nastavili s redovitim, sustavnim treninzima.
- Aikido klub Musubi je dobio priznanje o punopravnom članstvu u Hrvatskom Aikido Savezu te samim time i unutar Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Svjetske Aikido Federacije i samog Aikikai Hombu dojoa kao krovne Aikido organizacije.
- 10. ožujka na HAS-ovom seminaru u Zagrebu naša Maria Grbavac -Mia položila crni pojas 1. dan.
- Na promociji na Kineziološkom fakultetu dodjeljene diplome istruktorima iz Musubija za prvu generaciju trenera u Hrvatskoj školovanih pri Hrvatskoj Olimpijskoj Akademiji.
- Održan Specijalni Uskršnji trening
- Vratili smo se natrag u dvoranu u drvodjeljkskoj školi u Savskoj
- Održan tradicionalni Musubijev Međugeneracijski trening - najveseliji trening u godini
- Od 5. do 7. lipnja sudjelovali na Sajmu udruga u organizaciji Grada Zagreba gdje smo prezentirali rad i aktivnosti kluba i Hrvatskog Aikido Saveza.
- Održana polaganja uzrasta od 6 do 12 godina i time završili sezonu treninga dječje grupe.
- U rujnu zajedno s novom školskom godinom smo započeli i novu sezonu treninga.
- Sudjelovali na demonstraciji povodom Dana Japana.
- 1. studenog je Musubi dojo-cho Predrag Jukić dobio prinovu -  preslatku malu curicu po imenu Vita :)
- Nastavili s projektima za mlade Grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom.
- U prosincu organizirali advent u Musubiju.
- Proslavili nadolazeće blagdane i rođendan O Senseia na tradicionalnom Musubi Christmas Special Keiku.
- Godinu završili snažno s trodnevnim Zimskim shugyom.
 
 
 
Također neka od bitnih zbivanja u 2018. na kojima smo sudjelovali ili su bili od značaja za klub:
- Sudjelovali na HAS-ovom aikido susretu u Zagrebu.
- Sudjelovali na seminaru Dainel Toutain Senseia u Zagrebu.
- Sudjelovali na Yudansha susretu u AK Izvor.
- Prisustvovali na svečanosti pod nazivom "Veliki dan hrvatskog sporta" u organizaciji HOO-a.

 

Zimski shugyo 2018./2019.

Nakon dugo vremena su se ponovo održavali intenzivni treninzi u Aikido klubu Musubi, tzv. Zimski shugyo. 

Svrha shugya je da se kroz intenzivno vježbanje pročišćuje tjelo i duh te se unaprijeđuje tehničko znanje i pomiču mentalne granice polaznika. Tako su kroz tri dana i 12 sati intenzivnih treninga radilo na vještini, konstituciji i karakteru hrabrih Musubijevaca koji su se odazvali tom izazovu.

Treninzi su se djelili na jutarnje kad se radila meditacija, vježbe zdravlja i buki waza tj. tehnike s oružjem. Poslijepodnevni i večernji treninzi su bili u znaku golorukih tehnika i samoobrane tj. taijutsu. 

Teme buki waze su bile kata od 31 pokreta te njena primjena i kumi tachi gohon tj. pet borbi s mačem, plus ki musubi no tachi. Na taijutsu treninzima se radila kaeshi waza tj. tehnike kontre/vračanja te razne varijacije osnovnih tehnika te njihove aplicirane varijante. Shugyo smo završili s buki dori programom tj. obranom od oružja (oduzimanjem oružja) s time da smo se koncentrirali na neizostavno osnovno ispitno gradivo obrane od oružja.

Čestitamo svim polaznicima na upornosti i trudu! Svi su se iskazali jakom voljom, čvrstim karakterom i velikom željom za znanjem. おめでとう!

 

Christmas special keiko 2018.

Tradicionalno krajem godine se u Musubiju održava trening specijalnog Božićnog karaktera - Christmas special keiko. Tako smo i ove godine 22. prosinca proslavili rođendan Osnivača aikida O Senseia Moriheia Ueshibe (rođ. 14. 12. 1883.) te nadolazeće Božićne blagdane.

Taj posebni trening je uvijek obilježen naglaskom na duhovnosti u aikidu te na simbolizam i ezoteriju koju ono nosi. Ove godine je tema bila "Pet budo umova" te se kroz kuden (usmenu predaju) i vježbe radilo na:
shoshin - početničkom umu;
zanshin - postojanom umu;
mushin - praznom umu;
fudoshin - nepomičnom umu;
seishin - harmoniziranom, suosječajnom, prosvjetljenom umu.
Svaki od tih umova je ogromna tema za sebe i kroz cijeli život im se treba posvetiti, a neizostavni su dio kvalitetnog budoke i kvalitetnog ljudskog bića.

 

 

Na treningu osnovnoškolskog uzrasta se uz kuden i igru vježbalo baratanje sa štapićima za jelo koje zahtjevaju vještinu, tehniku i praksu. Svi su to uspješno savladali te s lakoćom i veseljem uživali u grickalicama koje su lovili štapićima te u mochiju tj. japanskim rižinim kolačićima i voćnom sokovima.

 

 

Veliki dan hrvatskog sporta 2018

U svečanoj dvorani West In hotela u Zagrebu je 19. prosinca održana tradicionalna dodjela narada za najbolje sportaše i momčadi pod nazivom Veliki dan hrvatskog sporta.
Ova godina bila je zasigurno jedna od najtrofejnijih za hrvatski sport uopće. Očekivano i sedmi put zaredom nagradu za najuspješniju sportašicu dobila je "Kraljica diska", Sandra Perković. Dvojbe nije moglo biti ni kod proglašenja najuspješnijeg sportaša jer ovo je bila zvjezdana godina za Luku Modrića.
Uz vodstvo Hrvatskog Olimpijskog Odbora, javnosti se obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je čestitao našim sportašima na velikim uspjesima. Uz njega, proslavi su nazočili i ministar financija Zdravko Marić, posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i bivši izbornik Miroslav Ćiro Blažević, a kao posebni gost japanski veleposlanik u RH Keiji Takeguchi.

 


Na događanju su također prisustvovali i predstavnici Hrvatskog Aikido Saveza Ivan Zafranović Sensei i Predrag Jukić Sensei. Nakon zabavnog večernjeg programa, družili su se s predstavnicima drugih sportskih saveza i uživali na gozbi koju su priredili domačini.

 

Musubi advent u Sportviziji

Inspirirani blagdanskim ugođajem oko nas, odlučili smo da dio tog ugođaja prenesemo i u Musubi dojo.
Tako smo u ovom predbožićnom razdoblju organizirali treninge subotama gdje su članovi Aikido kluba Musubi imali prilike provježbati gradivo po njihovoj želji uz budno oko njihovog Senseia Predraga Jukića.

 

 


U dvorani u Sportviziji, koja je bila i prigodno okićena, Musubijevci su vrijedno iskoristili to vrijeme za poliranje svoje vještine te se najviše fokusirali na program tehnika koje ih čekaju na polaganjima za kyu stupnjeve.

Kulminacija adventa u Musubiju će biti posebni trening blagdanskog ugođaja - Christmas special keiko tj. Božićni specijalni trening.
A umjesto vatrometa za kraj, Musubijevci će imati priliku sudjelovati na Zimskom shugyu - vrlo intenzivnim treninzima koji će trajati tri dana i s kojima ćemo zatvoriti ovu 2018. godinu.

 

Projekti za mlade Grada Zagreba 2018.
 
I ove godine nastavljamo suradnju s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Iako smanjenim kapacitetom uspješno smo nastavili s projektima pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“ i „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“.

Projekti su namjenjena učenicima srednjih škola tj. uzrastima od 15 do 18 godina i njihov cilj je da kroz interesantne i poučne radionice privučemo čim više polaznika koji će jednog dana stasati u kvalitetne Aikidoke u jednim od zagrebačkih škola tradicionalnog Aikida i svojim znanjem i stečenim vrijednostima dalje širiti Aikido vrijednosti. Na tim trening radionicama praktikanti uče osnove Aikida, kultiviraju samosvijest i elastičnost, motoriku, ravnotežu i koordinaciju, pažnju, samokontrolu, sigurnost kao i snažnu volju i miran duh, te poštovanje prema sebi i drugima.

Želja je da se kroz stečena znanja polaznicima približe vrijednosti i principi vještine Aikida te da ih se uputi i pripremi za daljnji nastavak ozbiljnog treniranja i pračenja tog cijeloživotnog puta i školovanja. Naglasak u projektima su današnje aktualne teme mladih, a to su pitanja nasilja u školama i među mladima te mladi i njihovo slobodno vrijeme.

Kako danas često čujemo i čitamo u medijima o nasilju među mladima u školi i izvan nje, o bullyingu, verbalnom i emocionalnom nasilju, odlučili smo započeti s projektom „Aikidom protiv nasilja“ u kojem se praktikanti uz osnovne vježbe i tehnike Aikida uče nenasilnom riješavanju sukoba te osnovnim principima tehnika samoobrane. Aikido, iako moćna i opasna borilačka vještina, poznata je po svojoj pacifističkoj filozofiji i nenasilnom izvođenju tehnika te nenasilnoj imobilizaciji napadača i poziva nas da prepoznamo moć primijenjene nenasilja kao način njegovanja mira u svijetu. Kroz svoje tehničke i filozofske principe praktikante se uči kako Aikido vrijednosti prenijeti u svakodnevni život i na taj način pomoći sebi i okolini, ali ih se i putem Aikido-a uči razviti osjećaj samopoštovanja, osjećaj suosjećanja i poštivanja života. Samim time, kroz tehnički aspekt, mladi će učiti kako učinkovito zaštititi sebe, ali zaštititi i napadača, kako nenasiljem izbjeći nasilni sukob i kako uspješno riješiti konflikte kako unutar njih samih, tako i u okruženju u kojem se nalaze.
 
 

Također jedno od sve aktualnijih pitanja mladih je kako kvalitetno i zabavno provesti slobodno vrijeme? Ogroman pritisak obavezama i manjak slobodnog vremena za rekreaciju je postao veliki problem mladih danas te  sve je učestalije da mladi umjesto da se druže i rekreiraju, ostaju doma zatvoreni unutar četiri zida. Projektom „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ želi se mlade privući prekrasnoj i plemenitoj vještini uz koju će ujedno rekreirati, stjecati nova poznanstva i kroz zanimljiv program učiti vrijednosti koje nosi Aikido. Uz uobičajeni pristup učenja tehnika, kretanja, padova i rada s japanskim oružjem, također se uči i o japanskoj tradiciji, povijesti, filozofiji, a čak jednim malim djelom  i japanski jezik.

 

Stigla najmlađa Musubijevka

Na blagdan Svih svetih je na svijet stigla curica po imenu Vita, najmlađa Musubijevka, kćer voditelja Aikido kluba Musubi Predraga Jukića. Vrijedno radi na svom kiai-u te ju uskoro očekujemo na tatamijima...

Ostatak Musubi familije su iznenadili i razveselili svog Senseia sa prekrasnim darom, buketom cvijeća i čestitkom :)

乾杯!

 

Dan Japana 2018.

U sklopu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske, ovogodišnji Dan Japana održan je u muzeju Mimara pod temom „Uživajmo u japanskoj kulturi!“.

 

Život u Japanu predstaviljen je kroz izložbu u pet cjelina kao što su duhovnost, dekoracije i estetika i sl. A pratitelji Facebook stranice veleposlanstva mogli su sudjelovati u tomboli i osvojiti japanske predmete.


Ispred samog muzeja oržao se prikaz japanskih borilačkih vještina poput juda, kenda, karatea i ostalih klubova te naravno i aikida koji su predstavljali zagrebački klubovi AK Izvor, AK Musubi i AK Aikikai Grič.


Osim toga, predstavili su se i članovi origami, igo, bonsai udruga, a održano je i predavanje o japanskom jeziku. Iz Japana se pridružio i glazbeni ansambl koji je svirao na japanskim zvonima, zatim predstavnik Japanske nacionalne turističke organizacije koji je predstavio turističke privlačnosti Japana, demonstrirali smo ceremoniju čaja, ikebanu, yukate i japansku kuhinju, a posjetitelji su mogli kušati i sake.


Ove godine je po prvi put predstavljen i bon ples. Nakon što su demonstratori objasnili kako se ples pleše, velik broj Hrvata pridružio se u plesovima Tanko-bushi i Tokyo-ondo.

Interes ove godine je nadmašio sva dosadašnja očekivanja.

 

Početak nove sezone treninga i prvi ovosezonski Yudansha trening

Kako je započela škola, tako smo i mi vrijedno krenuli u novu sezonu s treninzima za djecu i odrasle. Kroz tri treninga tjedno krenuli smo sistematski obrađivati gradivo tehnika i vježbi potrebnih za što bolje i brže savladavanje aikido tai jutsu (goloruke tehnike) i buki waza (vježbe s oružjem) programa.

 


Naravno kao i uvijek otvoreni smo za sve zainteresirane i nove polaznike, dok stariji članovi utvrđuju već poznato gradivo i nastavljaju dalje sa novim i još izazovnijim gradivom.

 

 


Također smo u Aikido klubu Izvor imali prilike prisustvovati na Yudansha treningu tj. treningu za naprednije učenike i crne pojaseve gdje je uvijek izvrsna prilika utvrditi gradivo i naučiti nešto novo prolazeći kroz napredne i zahtjevne dinamične tehnike.

 

Završetak sezone dječje grupe i ispiti za pojaseve

 
Završetkom školske godine završila je još i jedna sezona treninga za osnovnoškolski uzrast. Kao i uvijek, kraj sezone obilježili smo polaganjem za viši pojas na koje je pristupilo dvanaest Musubijavaca između 6 i 13 godina starosti.
 
 
 
Organizirano je dva termina polaganja tako da svi kandidati imaju priliku prisustvovati te se na polaganju, ovisno o stupnju polaganja, imalo prilike vidjeti prikaz ispitnog programa tj. zagrijavanja i razgibavanja, osnovnih stavova i kretnji, padova, osnovnih vježbi i taijutsu tehnika te vježbi s drvenom katanom bokkenom i štapom.
Svih dvanaest polagača su pokazali zavidno znanje na ponos svojih roditelja i trenera. Čestitamo im!
Na jesen će zajedno sa novom školskom godinom započeti i nova sezona njihovih treninga. Do tada im želimo puno odmora i veselja preko ljeta!

 

Tjedan udruga, Zagreb 2018.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, potaknut inicijativom i uvijek velikim odazivom različitih udruga koje djeluju na području Grada Zagrebaorganizirao manifestaciju Tjedan udruga koja je trajala od utorka 05. do četvrtka 07. lipnja. Ove godine je ta manifestacija postala punoljetna pošto se održala po 18. put na već tradicionalnoj lokaciji - Zrinjevcu.
Cilj ove akcije je upoznavanje šire javnosti s radom udruga, programima koji se provode te s članovima udruga, a tjedan je otvorio zagrebački gradonačenik Milan Bandić.


Tako je i Aikido klub Musubi sada već po treći put sudjelovao na toj manifestaciji i na svome štandu svima zainteresiranima prezentirao djelovanja i aktivnosti kluba, te iskoristio priliku da predstavi i rad nacionalnog saveza, Hrvatskog Aikido Saveza i aikido općenito.

 

Međugeneracijski trening 2018

I ove godine smo organizirali zajednički trening dječje grupe i odrasle grupe na kojem su mali i veliki Musubijevci imali priliku izmjeniti svoja iskustva, dojmove i znanja.


Pošto se bliži kraj školse godine i završni ispit za više pojaseve dječje grupe, iskoristili smo priliku da stariji članovi pomognu svojim mlađim kolegama u ponavljanju i utvrđivanju gradiva potrebnog za ispit.


Također je ovo bila prilika da dječja grupa vidi kako to izgleda kada veliki Musubijevci lete zrakom, rade velike padove i komplicirane tehnike.

Pohvale nekolicini malih Musubijevaca koji su se odvažili prisustvovati i sudjelovati u tom kasnom terminu na treningu zajedno s velikima te pokazali srce, volju i veselje treniranja koji su bili primjer i nadahnuće svima.

 

Toutain Sensei, Zagreb 2018.

U organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza održan je Međunarodni aikido susret koji je vodio svjetski poznati Daniel Toutain Sensei, bliski učenik legendarnog Morihiro Saito Senseia.
Seminaru su prisustvovali aikidoke iz svih djelova Hrvatske te iz Slovenije, BiH, Njemačke, Srbije i Rumunjske.


Ovo je bio deseti dolazak Toutain Senseia u Zagreb koji kao i uvijek bio oduševljen gradom, ljudima i običajima te hvalio napredak hrvatskih aikidoka i predanost radu.
Ovaj put se Sensei osvrnuo na osnove te je seminar posvetio ponavljanju bazičnih vježbi i tehnika s velikim fokusom na bitne detalje i kako riješavati uobičajene probleme s kojim se susrećemo vježbajući.


Toutain Senseia je također na seminaru popratila i njegova supruga Sonia koja se pobrinula za polaznike susreta tako da ih je uputila u osnove Ashtanga yoge i na taj način radila na fleksibilnosti i vitalnosti.

 

Uskršnji Special Keiko


I ove godine smo se družili na Specijalnom Uskršnjem Treningu gdje su se u malo drugačijem ozračju na tatamijima našli Musubijevci svih grupa.
Kao i svake godine oko Uskrsa organiziramo trening i druženje povodom blagdana i komemoracje smrti Osnivača aikida Moriheia Ueshibe (26.04.) gdje se prisjećamo povijesti i korijena aikida te važnosti očuvanja tradicije.


Ove godine je naglasak bio na očuvanju duha i tehnike aikida kakva se radila za vrijeme Osnivačeva života te prisjećanje na tehničke korjene aikida tj. na Daito ryu aikijujutsu.
Naravno uz usmenu predaju (kuden) i tehnički dio Specijalnog treninga, iskoristili smo kratko priliku da se podružimo na tatamijima (i van njih) uz japanski mochi (rižini kolačići), vasabi grickalice, kolačiće sreće i ostalo...

 

Završetak školovanja za prve trenere aikida u Hrvatskoj

Zagreb, 12. ožujka 2018. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) je u suradnji s Hrvatskim aikido savezom završila izobrazbu prvog naraštaja trener(ic)a aikida, započetu u svibnju prošle godine.
Od ukupno 22 upisana kandidata, njih 21 (20 muškaraca i jedna žena) uspješno je položilo sve ispite i steklo javnu ispravu Uvjerenje o osposobljenosti za trener(ic)e aikida.


Promocija novih trenera i trenerice aikida održana je u subotu, 10. ožujka 2018. godine, na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu u okviru Međunarodnog aikido susreta. Uz polaznike edukacije, promociji su nazočili i japanski veleposlanik u RH, Njegova Ekselencija Keiji Takiguchi, predsjednik upravnog odbora HOA-e, ujedno i predsjednik Hrvatskog aikido saveza Tonči Tadić te ravnatelj HOA-e Saša Ceraj.


U desetomjesečnoj edukaciji i s odličnim uspjehom, zvanje trenera aikida zaslužili su i trojica trenera iz Aikido kluba Musubi; Davor Karlović, Rade Sikirić i Musubi Dojo-cho Predrag Jukić.
Čestitamo! おめでとうございます!

 

Nova Musubijevka s crnim pojasom

10. ožujka na seminaru Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza, članica Aikido kluba Musubi Maria Grbavac poznatija kao Mia pristupila je polaganju za Aikido Aikikai shodan - crni pojas 1. Dan ispred Tehničke komisije HAS-a.


Mia i Sensei Predrag Jukić

Nakon odličnog prikaza znanja i vještine, Mia je uspješno položila 1. Dan. Svi zaslužni za njen prikaz znanja i vještine mogu biti ponosni pokazanim znanjem i umijećem, a Aikido klub Musubi sretan da ima takvu aikidoku u svojim redovima.

Čestitamo! おめでとうございます!

 

HAS Zagreb 2018.

10. ožujka u dvorani za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta u Zagrebu održan je godišnji sportski susret Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza, promocija novih trenera i trenerice aikida te polaganja za Aikido Aikikai dan stupnjeve (crni pojasevi).

Seminar su otvorili veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Keiji Takiguchi, predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić, ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Ceraj i predsjednik Tehničke komisije Ivan Zafranović Sensei.


predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić, Nj.E. Keiji Takiguchi i ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Ceraj

Nakon službenog otvorenja svečano su uručene uvjerenja o završenom osposobljavanju za trenere aikida te Aikido Aikikai diplome iz Japana.

Nakon dodjele započeo je tehnički dio susreta koji su vodili članovi Tehničke komisije, predstavnici četiri linije (mentora) unutar svjetske Aikido organizacije Aikikai; Ivan Zafranović 5. Dan, Robert Malić 5. Dan, Robert Gorički 4. Dan i Jakša Alfirević 4. Dan.


Tehnička komisija, predsjednik HAS-a i svečani gosti

Događaju je prisustvovalo više od stotine aikidoka iz oficialnih hrvatskih Aikikai klubova te gostiji iz Slovenije i BiH. U dobroj atmosferi i prijateljskom duhu, aikidoke su imale priliku isprobati mnoštvo različitih tehnika i sakupiti mnoga nova znanja koja su velikodušno dijelili instruktori Tehničke komisije.

 
Tehnička komisija

 

Nakon 3 sata interesantnih treninga održavala su se službena polaganja za Dan stupnjeve (crni pojasevi) ispred Tehničke komisije koju su činili Ivan Zafranović 5. Dan, Robert Malić 5. Dan, Robert Gorički 4. Dan i Jakša Alfirević 4. Dan.

Ispitima je pristupilo 9 aikidoka iz raznih klubova i svi su uspješno položili. Čestitamo im! おめでとうございます!

 

Priznanje HAS-a

Aikido klub Musubi je dobio priznanje od strane Hrvatskog Aikido Saveza kojim se potvrđuje punopravno članstvo u savezu te samim time i unutar Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Svjetske Aikido Federacije i samog Aikikai Hombu dojoa kao krovne Aikido organizacije.Time je dano priznanje kvaliteti i ozbiljnosti rada unutar AK Musubi koji već 14 godina radi na širenju i unaprijeđenju aikida u Hrvatskoj i šire. 

 

Novi prostor

Započeli smo treninge u 2018-oj u malo izmjenjenom okruženju. Kako je dvorana u kojoj smo proveli zadnjih 7 godina u radovima i tamo se do daljnjega nisu mogli organizirati treninzi, snašli smo se i prabacili u obližnje dvorane Sportvizije i prijateljskog kluba.

Također smo morali i termine prilagoditi novim lokacijama, a sve izmjene se mogu naći ovdje.

 

Lokacijom smo ostali u neposrednoj blizini, ali smo povečali broj sati treninga i nakon duge zimske pauze smo presretni da smo punom parom nastavili s kvalitetninim treninzima :) 

 

 

ARHIVU NOVOSTI MOŽETE NAĆI OVDJE